Volio je Šaban Bosnu i sevdah: Halid Muslimović otkrio je kako je Šaulić jedino mogao da zaspi! A žal ostaje jer nije snimio pjesmu o njegovom amidži Aliji!

Halid Muslimović prisjetio se kralja narodne muzike Šabana Šaulića, i otkrio otkrio njihove zajedničke planove koje sudbina nije dozvolila da ostvare.

“Prije skoro godinu bio je kod mene u Prijedoru, prenoćio je u hotelu, a prije toga smo se lijepo družili. Uglavnom je dolazio u ljetnom periodu kada bi nastupao u obližnjim mjestima. Šaban je volio duga sijela, ali ne sa svakim. U sobi u kojoj je spavao morao je biti TV sa svim mogućim kanalima. Nije mogao zaspati bez TV”, govori nam Muslimović.

U emotivnom razgovoru Halid nam je otkrio šta je planirao sa Šabanom.

“Jedne prilike kada smo gostovali na „Grandu“ rekao sam mu, s obzirom na to da često izvodim njegove pjesme na svojim nastupima, da bih volio jednu i da snimim. Sjedili smo i kaže on meni: „Imam dobru pjesmu, koju sam napisao u sjećanje na amidžu, a amidža se zove Alija, a volio bih i da pjesma nosi taj naziv. Snimio bih je ja, ali ne znam koliko je to pametno u ovo vrijeme političkih previranja, pa bih volio da je ti poslušaš i snimiš“. I tako kroz priču mu odgovorim: „Zašto ne? Ne zanimaju me politika i njihova previranja“. Međutim, nikad nismo našli vrijeme da sjednemo, da preslušam pjesmu, ali svakako, kada se ova situacija stiša, razgovaraću s porodicom i pitati postoji li neki demo snimak”, rekao je Muslimović.

Ističe da je kralj narodne muzike volio Bosnu, a svoje prve pjesme je snimio na ijekavici. Jedna od njih je i „Lijepi dani mog djetinjstva“.

“Bosna i sevdah bili su mu u srcu, a često bi spominjao Safeta Isovića kao najboljeg interpretatora sevdaha. Govorio je da mu je sevdah bio temelj. Zato kažem da mi u muzici imamo, u stvari imali smo, dva najbolja pjevača, a to su Safet i Šaban, ne znam da neko može parirati. Ne vjerujem da će poslije njih pojaviti neko tako dobar”, rekao je Muslimović.

(Avaz)

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*