(VIDEO) SJEĆATE SE OSTRVA KOJE SE PROŠLE GODINE POJAVILO PREKO NOĆI: Sada se sa njim ponovo dogodilo nešto čudno

Ostrvo koje je izronilo iz Atlantskog okeana blizu obale Severne Karoline prošle godine, sada je nestalo, pokazuju satelitski snimci.

Peščano ostrvo Šeli, koje je ime dobilo zbog školjki, pojavilo se skoro preko noći prošlog leta blizu turističke atrakcije Rt Hateras.
Nove satelitske fotografije svemirske agencije NASA, nastale u februaru, pokazuju, međutim, da ga više nema, a verovatno je nestalo usled oluja koje su raznele pesak na sve strane.

Nije jasno kako je u stvari nastalo ovo ostrvo. Stručnjaci kažu da moguće da je ostrvo nastalo zahvaljujući vremenskim uslovima koji su se u julu 2017. godine poklopili tako da su vetrovi i morske struje naneli pesak u većim količinama sa okolnih obala na sprud, praveći od njega ostrvo.

Ostrvo je imalo najveću površinu u avgustu 2017. koja je tada iznosila oko 11 hektara. Uskoro je postalo turistička atrakcija.

Sada je, međutim, nestalo među talasima. Njegov nestanak je delom uzrokovan i snažnim uraganima koji su prošle jeseni ostrvo podelili na pola. Tokom zime, serija oluja je nastavila da cepka ostrvo i do februara ono je nestalo u potpunosti.

izvor: Kurir.rs/Charlotteobserver.com

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*