Vaše dijete provodi previše vremena na kompijuteru? Pročitajte 5 savjeta kako da dijete odviknete od te opasne navike!

Vjerovatno se mnogima od vas desilo da imate previše obaveza a da pritom vaše maloljetno dijete previše vremena provodi ispred kompijutera igrajući igrice ili gledajući youtube. Želite li to promijeniti? Donosimo vam  5 savjeta kako da to uradite.  Pristup vašem djetetu tokom ovih 5 savjeta mora biti strpljiv, uravnotežen i pun ljubavi i osjećaja.

1. Prvo nekoliko dana pratite šta vaše dijete radi na računaru i pokušajte da zapamtite sve ono što ga zanima i što voli da radi na tom uređaju. Dovoljno je 2-3 dana da popamtite sve njegove zanimacije.

2. Ako vaše dijete zanima svemir, nebeska tijela i sve što ima veze sa tim, pa vrijeme  provodi na računaru postoji riješenje. Otiđite u najbližu biblioteku i kupite enciklopediju o svemiru, zatim u prodavnici naučne tehničke robe potražite i kupite teleskop.   Skupa sa svojim djetetom počnite proučavati nebeska tijela i istraživati udaljene galaksije. Sve to radite uz upotrebu naučne enciklopedije o svemiru. Vjerujemo da će vam ovaj istraživački poduhvat pomoći i da će vaše dijete umjesto provođenja vremena na računaru , vrijeme provoditi za teleskopom i enciklopedijom skupa sa vama.

3. Ako vaše dijete zanima učenje stranih jezika pa iz tog razloga gleda razne video zapise i crtane filmove postoji riješenje. Potražite u vašem okruženju instituciju koja se bavi učenjem stranih jezika za djecu. Upišite svoje dijete, kupite mu literaturu i pokušajte da skupa sa njim izučavate pojmove i sadržaj koji ga zanima. Također možete kupiti i dvd-ove na različitim jezicima pa ih skupa kod kuće preslušavati.

4. Ako vaše dijete zanima priroda, biljke, životinje i sve vezano za to te igra takve igrice ili gleda tu vrstu videozapisa. I tu postoji riješenje.

Potražite prodavnicu medicinske opreme i kupite jedan mikroskop, zatim sa vašim djetetom otiđite u šumu ili na livadu i skupa potražite uzorke koje ćete kod kuće istraživati. Pored uzoraka za istraživanje izaberite i uzorke za herbar pa sa svojim djetetom napravite jednu veliku kolekciju biljaka. Sve će ovo doprinijeti da se vaše dijete kroz praktičan rad zanima za nešto drugo osim za računar.

5. Ako vaše dijete igra igrice, utvrdite koje su. Ako su u pitanju nasilne igre znači da vaše dijete voli borilačke sportove ili da bi moglo zavoliti te sportove.  Razgovarajte sa njim i utvrdite koji mu se od borilačkih sportova najviše dopada i na taj ga upišite a usput mu dajte maksimalnu podršku.

Ako su u pitanju vožnje auta i drugih vozila onda vaše dijete upišite na biciklizam, odvedite ga na karting utrke i posjetite muzej automobilizma i autoindustrije.  Ako vaše dijete igra istraživačke i avanturističke igrice odvojite nekoliko dana i skupa sa svojim djetetom idite na planinu. Provedite nekoliko dana u istraživanju prirode i životinja a usput možete i skupljati uzorke za istraživanja kod kuće.

Sve gore navedeno trebalo bi vam pomoći da vaše dijete što manje vremena provodi za računarom, a što više sa vama i drugim članovima porodice. To isto znači da i vi vaše vrijeme morate prilagoditi i vašem djetetu pružiti dovoljno pažnje.

Izvor: koktel.org   Zabranjeno kopiranje bez navođenja izvora!

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*