TURSKI PREDSJEDNIK SE NALJUTIO: „Turska nikada neće popustiti pod prijetnjama SAD-a, mi ćemo…“!

Turski predsednik Recep Tayyip Erdoğan upozorio je Sjedinjene Američke Države da neće popustiti poslije, kako je kazao, prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uvesti sankcije ukoliko Turska ne oslobodi američkog svećenika.

“Ne možete sankcijama natjerati Tursku da popusti. SAD ne treba da zaborave da bi mogle da izgube snažnog i iskrenog partnera kao što je Turska, ukoliko ne promijene stav”, rekao je Erdogan, a prenosi list ” Hürriyet” prve Erdoganove reakcije na Trumpovo upozorenje od četvrtka.

Američki svećenik Andrew Branson uhapšen je i optužen u Turskoj za terorizam i špijunažu.

Branson živi u Turskoj dvadeset godina, a uhapšen je nakon pokušaja puča 2016. godine. On negira optužbe da je pomagao grupi koju Ankara krivi za pokušaj državnog udara, i da je pružao podršku Kurdima, koje turske vlasti smatraju ekstremistima. Pošto je proveo u zatvoru 21 mjesec, Branson je u srijedu prebačen u kućni pritvor, ali SAD navode da to nije dovoljno i insistiraju da on bude pušten na slobodu.

Odnosi Washingtona i Ankare su napeti i zbog drugih sporova kao što je američka podrška sirijskim kurdskim borcima i odbijanje SAD da Turskoj izruče propovjednika Fethullaha Gülena koga Turska smatra odgovornim za pokušaj puča 2016. godine, prenose Agencije.

izvor: SB

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*