TUČNJAVA U KPZ-u ZENICA: Zatvorenik izboden nakon svađe zbog duga od 100 maraka

Zatvorenik u KPZ-u Zenica izboden je u petak navečer tokom večere i to improvizovanim nožem koji je napravljen od drške od zogera, a još nekoliko osoba je povrijeđeno u tuči do koje je došlo zbog sukoba dvojice zatvorenika uzrokovanog dugom od 100 KM.

Potvrdio je za Faktor ovo i Redžo Kahrić, direktor KPZ-a Zenica. Prema njegovim riječima, sukob između dvojice zatvorenika koji su u KPZ Zenica iz Mostara stigli prije nekoliko mjeseci, tinjao je već 20 dana.

– Eskaliralo je sve u petak navečer pošto jedan zatvorenik drugom nije želio vratiti novac. Svađali su se, a u sve su se umiješali još neki zatvorenici. Na koncu treći zatvorenik se posvađao sa onim koji je potraživao dug, te ga je išamarao. Ovaj, uvrijeđen šamarima koje je primio u društvu drugih zatvorenika, sačekao je vrijeme večere i nasrnuo na njega, te mu zadao pet ubodnih rana. Jednu ranu je ovaj zadobio u blizini srca, a druge četiri s leđa – kazao je Kahrić.

Tokom večere u kantini bude blizu 150 osuđenika koji se izmjenjuju u tri grupe. Nakon tog događaja stvorile su se dvije grupe, jedna je stala u zaštitu zatvorenika koji je uboden, dok su drugi stali na drugu stranu. Straža je na vrijeme reagovala, spriječila moguću masovnu tuču i sve ih pohapsila.

Prilikom sprečavanja sukoba sedam zatvorenika  je povrijeđeno, a nanesene su i povrede stražarima. Jedan od zatvorenika je stražara udario glavom u glavu te je upućen na pregled u Hitnu pomoć, dok je drugi stražar zadobio povrede noge.

Izbodenom zatvoreniku pomoć je ukazana u Kantonalnoj bolnici u Zenici te je on prebačen na hirurgiju gdje su konstatovane lakše tjelesne povrede, a nakon pružene pomoći pacijent je vraćen u KPZ.

Iako zenička policija nije imala nikakve informacije o događaju, Kahrić je istakao da je policija pozvana i da je upoznata o svim detaljima.

– Policija je obavila uviđaj  te je istraga u toku. Zatvorenici su disciplinski procesuirani, a protiv dvojice će biti podnesene i krivične prijave zbog nanošenja tjelesnih povreda i napada na službenu osobu – kazao nam je Kahrić, te dodao da je lično sproveo istragu i otkrio sve detalje.

izvor: (Faktor/SB)

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*