SRBIJU ČEKAJU SUŠE I POPLAVE, TEMPERATURE KAKVIH NIJE BILO MILION GODINA: Ali to nije ono najgore!

Brojni klimatolozi upozorili su kako postoji opasnost da planeta uđe u uslove poznate pod imenom “efekat staklenika”, te da će se apokaliptične promjene odraziti i na Srbiju.

Stoga će visoke temperature i suha ljeta, gotovo nepostojeće zime i bujične poplave ubuduće postati nešto što se podrazumijeva, tvrde stručnjaci.

Klimatolog Goran Pejanović objasnio je za “Alo.rs” da Srbiju kao posljedica globalnih klimatskih promjena očekuju velike vremenske oscilacije i nimalo zavidna situacija koja će se prije svega odraziti negativno na poljoprivredu.

1

– U našoj zemlji temperatura je porasla za 1,6 stepeni, što je znatno iznad svjetskog proseka, pa smo iz tog razloga u posljednjih 18 godina imali šest velikih suša koje su donele znatne gubitke poljoprivrednicima – kaže klimatolog i upozorava da će ubuduće biti samo gore.

2

– Koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi je veća nego u poslednjih 800.000 godina.

– Nivo ugljen-dioksida povećao se za više od 30 odsto, a nivo metana za više od 140 od 1750. godine.

3

– 0,8 stepeni povećala se prosječna temperatura zemljine površine u poslednjih 100 godina

9

– Samo 1/10 današnjeg broja stanovnika bi mogla da živi u svijetu toplijem četiri stepena

4

– 3 milimetra godišnje povećava se globalni nivo mora

Takođe, upozorio je da je godišnje znatno povećan broj dana sa padavinama većim od 30 litara, čime je povećan rizik od naročito opasnih bujičnih poplava. Ovome smo, između ostalog, i sami sve više svjedoci, jer je česta situacija da običan pljusak ulice pretvori u reke, pa gotovo plivajući stignemo tamo gde smo se zaputili.

5

– U budućnosti će zime biti blaže, hladni talasi rijetki, a na drugoj strani, ljeta će biti sve toplija sa dužim i intenzivnijim toplotnim talasima – najavio je Pejanović i podsjetio na ozbiljnost posljedica globalnog zagrijavanja:

6

– Procjenjuje se da je 2003. kao posljedica toplotnog talasa u Zapadnoj Evropi 50.000 ljudi izgubilo život, a toliko i u Rusiji, 2010, kad je osim izuzetno toplog jula i avgusta, došlo do širenja šumskih požara na velikim prostranstvima.

7

– Uslijed porasta koncentracije gasova s efektom staklene bašte ugljen-dioksida i metana u atmosferi i okeanu doći će do porasta temperature na planeti. U odnosu na preindustrijski period, temperatura atmosfere je porasla za jedan stepen Celzijusovih, a svetskog okeana za pola stepena. Kao posljedica navedenog, 2050. koncentracija ugljen-dioksida će biti dva puta veće od one najveće tokom posljednjih milion godina i temperature atmosfere će biti viša za dva stepena. Procjenjuje se da će do kraja vijeka temperatura planete biti veća za tri-četiri stepena, što čovječanstvo ne bi smjelo sebi da dozvoli – kaže on.

8

(Novi.ba/Alo.rs)

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*