Protest „1 od 5 miliona“: Policija potisnula demonstante ispred zgrade RTS

Pripadnici Žandarmerije izbacili su iz zgrade Radio televizije Srbije sve učesnike protesta „1 od 5 miliona“ koje su nešto pre 20 sati na ulaz iz Aberdareve ulice unutra pustili radnici obezbeđenja RTS. Međutim građani su ispred i ne žele da odu.

Pripadnici Žandarmerije ispred zgrade Radio televizije Srbije potiskuju građane koji ne žele da odu.

Policija je napravila kordon ispred ulaza u zgradu u Aberdarevoj ulici.

Kako javlja reporter agencije Beta, policija polako sa štitovima, metar po metar potiskuje građane, koji takođe pokušavaju da odguraju policiju.

U zgradi RTS, prema poslednjim informacijama više nema nikoga.

Veliki broj građana i dalje se nalazi ispred Radio televizije Srbije, pojedini su seli na pod ispred ulaza u samu zgradu.

Medju ljudima koji sede su i lideri opozicije Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Lutovac.

Građani odbijaju da odu, intonirali su himnu Srbije i uzvikivali „Gotov je“, „Uhapsite Vučića“ i „Čekamo Bujketa“.

Ispred zgrade RTS-a je veliki broj policije.

Policija je vukla sve prisutne za ruke i noge i iznosili ih napolje.

Napolje su izvedeni i lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Boško Obradović.

Organizatori protesta Jedna od pet miliona pozvali su građane okupljene ispred zgrade Radio televizije Srbije da se ne razilaze i naveli da su lideri opozicije i dalje u zgradi javnog servisa.

Oni su optužili policiju da je upotrebila prekomernu silu i da među učesnicima protesta ima i lakše povređenih.

Oni su preneli demonstrantima reči ministra unutrašnjih poslova Nebojiše Stefanovića, da su građani upali u RTS sa namerom da napadnu novinare, što je izazvalo buru nezadovoljstva i uzvike „Uhapsite Vučića“ i „Ostavke, ostavke“.

U jednom trenutku okupljeni demonstranti su pokušali da udju u RTS na bočni ulaz sa parkinga, ali su odustali nakon što su videli da su vrata zaključana i da je postavljena metalna ograda.

Oko RTS nalazi se oko dve hiljade ljudi.

Organizatorka protesta Jelena Anasonović je izjavila da je policija tukla ljude.

Učesnici protesta „1 od 5 miliona“ su okružili večeras oko 19 sati zgradu Radio televizije Srbije u Beogradu i na taj način započeli blokadu koja će trajati dva sata. Neki od demonstranata ušli su u prostorije tog javnog servisa.

Pripadnici Žandaremije su zatim ušli na sprat Radio televizije Srbije gde se nalaze pripadnici opozicije i demonstranti.

Policija je počela da izvodi okupljene.

Kako javlja reporter agencije Beta, „pojedine izvode nimalo nežno“.

Pojedini okupljeni su seli na pod, ali ima i dosta koškanja.

Kako javlja reporter agencije Beta, pripadnici žandarmerije vuku ljude za ruke i noge i iznose ih iz zgrade.

Ubrzo su im se pridružili pojedini političari, članovi stranaka predvođeni Boškom Obradovićem, predsednikom pokreta Dveri i predsednikom opštine Stari grad Markom Bastaćem, članovima Saveza za Srbiju.

„Ovo je veče kada ćemo osloboditi RTS“, kazao je Obradović.

Građani su slobodno šetali po zgradi RTS-a, tražeći rukovodstvo i odgovorne a pojedini su uzvikivali „Osvojili smo RTS“.

Obradović je razgovarao sa dežurnim urednikom Zoranom Stanojevićem tražeći da predstavnici protesta „Jedan od pet miliona“ budu uključeni vanredno u program prvog kanala RTS-a i obrate građanima. 

„Nećemo otići odavde dok se ne omogući predstavnicima građana koji šetaju nedeljama na ulicama širom Srbije da se obrate građanima. Ostaćemo dokle god nam zahtevi ne budu ispunjeni a građanima pruženo njihovo pravo da znaju sve“, naglasio je Obradović.

Dok su se građani gurali u hodnicima zgrade javnog servisa, govoreći da će zauzeti celu zgradu naišla je i žandarmerija da razgovara sa njima.

Predstavnici policije zamolili su političare da smire ljude ističući da niko od njih ne želi da se nađe u situaciji da mora da primeni silu ali da se savetuje da se građani povuku. Policija se povukla u stranu ali pojavila se grupa, verovatno, pripadnika bezbednosnih službi.

Izvor: danas.rs

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*