OVO JE Stravično: Djevojčica je prizivala mrtve, a onda su uslijedili “napadi” i smrt.

Već danima internet ne prestaje pisati o novom Netflixovu hororu koji je dostupan na tom servisu od 26. februara. Riječ je o španskom filmu “Veronica” redatelja Paca Plaze, kojeg se ljubitelji horor žanra sjećaju po filmu “REC” iz 2007.

Priča prati 15-godišnju Veronicu iz predgrađa Madrida koja praktički sama odgaja dvije mlađe sestre i brata dok joj majka radi po cijele dane, a otac je preminuo. Djevojčicu zanima okultno pa na kiosku kupi igru Ouija.

Pod odmorom u školi, dok su drugi učenici gledali zamračenje Sunca, Veronica i dvije prijateljice sakriju se u podrum i odluče prizvati duha poginulog prijatelja, ali i Veronicina oca. No stvari krenu po zlu. Sljedeća četiri dana Veronica proživljava horor, ne znajući koga je ili šta prizvala iz mrtvih.

Radnja filma je zapravo već više puta “prožvakana” priča o duhovima i demonima, ali ono što je zanimljivo jest da je film inspiriran manje poznatim istinitim događajima izvučenima iz policijskog izvještaja iz 1992. godine.

Veronica je zapravo 14-godišnja Estefania Gutierrez Lázaro iz Vallecasa (južni Madrid), koja je tragično preminula u augustu 1991. Prema riječima njezinih roditelja, Estefania se kao tinejdžerica počela zanimati za okultno. Tako je s prijateljicama u školi pokušala prizvati dušu prijatelja koji je poginuo u motociklističkoj nesreći. Čaša se neobjašnjivo počela puniti bijelim dimom. U tom trenutku ušao je profesor koji je prekinuo ritual. Razbio je ploču i čašu, a Estefania je udahnula misteriozni dim, prenosi 24sata.hr.

 

Sljedećih šest mjeseci djevojka je imala napade i halucinacije. Ponekad bi imala napade bijesa, pričala bi muškim glasom, lajala bi na braću, a roditeljima je govorila da vidi “zle sjene” pored svoje sobe noću. Zabrinuti roditelji vodili su je više puta kod doktora, no nijedan nije utvrdio što joj je.

Stanje joj se pogoršalo te je 14. augusta 1991. prebačena u madridsku bolnicu Gregorio Marañón, gdje je pala u duboku komu. Vrlo brzo je umrla, a doktori Pedro Cabeza i Gregorio Arrollo opisali su njezinu smrt kao “iznenadnu i sumnjivu”.

No ova tragedija bila je tek početak za porodicu Lázaro. U stanu u kojem su živjeli počele su se događati neobjašnjive stvari. Tvrdili su da se vrata sama zatvaraju, električni prekidači sami pale i gase te da čuju “šaputanja”.

Majka pokojne djevojčice rekla je da je jedne noći osjetila ruke na svojim rukama i nogama koje su je zatočile te da se nije mogla pomaknuti.

Slučaj obitelji Lázaro nikad nije racionalno objašnjen, a predstavlja jedan od najzagonetnijih slučajeva u historiji parapsihologije.

IZVOR: 24SATA.HR

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*