OTKRIVENO ŠTA ĆE KIM JONG-UN ZAHTIJEVATI OD SAD-a: I Trump ima iste želje, ali drugačijim redoslijedom

Susret dvojice predsjednika trebao bi se dogoditi do svibnja, a velik dio tog susreta još uvijek je obavijen velom tajne.

Prema informaciji koju je Bloomberg prenio od južnokorejskog lista Dong-A-Ilbo, režim Sjeverne Koreje zatražit će od američkog predsjednika Donalda Trumpa potpisivanje mirovnog ugovora.

 

Od predsjednika Kim Jong Una očekuje se da će predložiti potpisivanje ugovora te ponovnu uspostavu diplomatskih odnosa, kao i da će odustati od nuklearnog programa.

 

Dugogodišnja želja za mirovnim ugovorom

Sjeverna Koreja već dugo želi potpisati mir sa SAD-om, kako bi završiti 60-godišnje primirje između dvije zemlje te kako bi dobili sigurnost, rekao je Koh Yu-hwan, profesor sjevernokorejskih studija na Sveučilištu Dongguk u Seoulu.

 

Problem uvjeta

‘Postojali su dogovori između SAD-a i Sjeverne Koreje o tome da se otvore rasprave o mirovnom ugovoru, no nakon toga se ništa nije dogodilo’, rekao je Koh te dodao kako sve ovisi o uvjetima. ‘SAD želi mirovni ugovor nakon procesa denuklearizacije, dok je za Sjevernu Koreju mirovni ugovor uvjet koji SAD mora ispuniti kako bi se taj proces proveo’.

Potpisivanje mirovnog ugovora potaknuo bi raspravu o ulozi Amerike u Južnoj Koreji, objasnio je Koh.

 

Sjeverna Koreja se boji invazije

SAD rutinski provodi vojne vježbe s južnokorejskim snagama, a takve operacije Kimov režim vidi kao probe za invaziju. Trump je informaciju o povijesnom susretu objavio prošlog četvrtka, nakon mjeseci ružne komunikacije i vrijeđanja koje je uslijedilo nakon što je Sjeverna Koreja počela s lansiranjima balističkih raketa i pojačala rad na poboljšavanju svojeg nuklearnog oružja.

Susret dvojice predsjednika trebao bi se dogoditi do svibnja.

 

izvor; (Net/SB)

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*