Njemački ministar zdravlja poziva: „Tražimo 25 hiljada radnika, njegovatelji(ca)ma nudimo odlične bruto plate“ EVO KAKO DO POSLA!

Novi njemački ministar zdravlja Jens Spahn objavio je svojevrsni poziv za zapošljavanje njegovatelji(ca)ma iz EU-a. Naveo je i konkretne brojke – 17.000 otvorenih radnih mjesta u ovom trenutku, te dodatnih 8.000 kroz zakonske izmjene.

“Njega i skrb osoba treće životne dobi doslovno postali posebna grana njemačkog gospodarstva. Osim smještaja u ustanove, domove i hotele za starije osobe, njima je prilagođena i proizvodnja, čime je stvorena industrija koja se mjeri u milijardama eura”, piše Al Jazeera.

A u Njemačkoj su skloniji dati posao i preferirati Evropljane, ljude koje su im bliži po kulturnim navikama. Prema podacima njemačke Agencije za zapošljavanje, na koje se pozivaju tamošnji mediji, mjesečna plata za zaposlene njegovatelj(ic)e iznosi 2.436 eura bruto, dok je za najamnike 205 eura niža.

Obično angažiraju po dvije osobe, pa neko 15 dana radi kao njegovatelj(ica), a drugih 15 dana odlazi kući dok ga na istom radnom mjestu zamjenjuje kolega ili kolegica.

Iz naše perspektive ovo su odlične plate, mada su 24 sata na raspolaganju tim osobama. No, imaju smještaj, relativno solidno mogu zaraditi i pritom ne izgubiti kontakt s porodicom u domovini.

izvor: (SB/Dnevnik.ba/Relax-portal.info)

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*