MISTERIJE SVIJETA: Tajna ispod ledene kore Grenlanda šokirala istraživače, tamo se nalazi…

Tijekom desetljeća, ledeni pokrivač koji stalno mijenja debljinu i izgled, prekrili su zrakoplove koje od tada zajedničkim imenom zovu ‘Lost Squadron’ (izgubljena eskadrila)

Dana 15. srpnja 1942. šest borbenih zrakoplova Lockhead P-38 i dva bombardera B-17 Flying Fortress upali su u mećavu, dok su bili podrška saveznicima u ratu na britanskom otočju. Zbog opasnog vremena zrakoplovi su morali hitno sletjeti na zaleđenu površinu Grenlanda. Slijetanje je bilo uspješno i svi članovi posada spašeni su devet dana kasnije. No, avioni su ostali prikovani uz tlo.

Pedeset godina kasnije, 1992. godine, jedna ekspedicija koja je došla vidjeti što je s ostavljenim avionima ostala je u šoku. Avioni su nestali, a jedan od njih pronađen je na dubini od stotinjak metara ispod ledene kore.

Pat Epps i Richard Taylor iz Atlante godinama su tragali za avionima, a prvi put su na jedan naišli 1988. zahvaljujući novoj radarskoj tehnologiji koju su tad prvi put koristili. Avion je pronađen dvije milje dalje od lokacije na kojoj su ga piloti ostavili i bio je prekirven ledenom korom debelom 80 metara.

Bio je to P-38 kojeg su uspjeli otkopati i obnoviti toliko da bude opet sposoban za let. Avion su prozvali Glacier Girl (Cura s glečera).

Sad su opet oživjele inicijative za pronalaženjem i ostalih aviona. Akciju vodi neprofitna uruga Arctic Hot Point Solutions, čiji članovi su otkrili još jedan P-38 iz Lost Squadrona.

Tragovi drugog zrakoplova prvi put su otkriveni 2011. godine kada je ekipa pretražila područje s radarom u potrazi za objektima pod ledom. Ranije ove godine, tim se vratio zbog ugradnje novog radara koji je bio postavljen na dron kako bi učinkovitije tražio nestale ratne brodove iz Drugog svjetskog rata, piše popularmechanics.com.

Nakon što je otkriven P-38, tim za pretraživanje koristio je toplinsku sondu koju je slijedila čelična cijev dugačka oko 75 metara. Riječ je o tzv. Termal Meltdown Generator – sustavu za otapanje. Njime su pokušavali doprijeti do objekta i najprije se uopće uvjeriti da je riječ o avionu.

Sustav za otapanje pratio je trag sonde, bušeći rupu širine od oko jednog metra, a kad je doprla do predmeta, tim je bio ugodno iznenađen što je to doista bio jedan od nestalih P-38.

“Kad smo sonu izvukli natrag na površinu na njoj je bilo tragova hidrauličnog ulja kakvo koriste avioni i to nam je bio dokaz da je dolje još jedan Lockhead”, kaže Jim Salazar.

Zrakoplovom nazvanim P-38 ‘Echo’ tog je sudbonosnog dana 1942. godine pilotirao Robert Wilson. Tim za traženje, uz potporu vlade Grenlanda, Sjedinjenih Država i Velike Britanije, planira se vratiti sljedećeg ljeta i početi vađenje drugog P-38.

Kao i tijekom reparacije ‘Glacier Girl’, tim će koristiti velike ploče za grijanje, kako bi napravio tunel do zrakoplova, a zatim poslati radnike kako bi stvorili oko njega špilju. To će napraviti s tzv. udarima tople vode.

No istraživanje neće završiti s tim avionom, jer se pod ledenom korom nalaze još četiri iz tog ‘Lost Squadrona’, ali oni nisu jedini koji su ostali okovani ledom. Tu je još nekoliko nestalih zrakoplova koji su tijekom Drugog svjetskog rata letjeli iznad Grenlanda prema Americi i obratno.

Samo 20 milja od mjesta gdje se nalazi ‘Lost Squadron’, u uvali Koge na Grenlandu, tim i dalje traži svoju primarnu metu: avion Grumman J2F Duck. Riječ je o američkoj amfibiji – dvokrilcu, za kojeg još uvijek vjeruju da su u njemu ostla trojica članova posade.

izvor: SB

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*