Kada osjetite umor prvo što vam padne na um je kava? NE! OVAJ napitak trebate piti umjesto kave!

Kada osjete umor i nedostatak energije, mnogima će prvi izbor biti kava da ih ‘razbudi’ i ‘podigne’. Istina, kava će razbuditi, no neke i uznemiriti pa je u borbi protiv umora zeleni čaj bolji izbor. Zeleni čaj sadržava dovoljno kofeina da potakne proizvodnju hormona adrenokortikotropina koji pospješuje lučenje kortizola, a sadržava i flavonoid EGCG koji smiruje organizam i pojačava koncentraciju. Za kortizol ste vjerojatno čuli u kontekstu hormona stresa i da kortizol jest hormon koji se luči u nadbubrežnim žlijezdama kao odgovor na stres, ali on nije nužno loš. Loš je naravno ako ga previše stvaramo, kao što je sve loše ako to previše konzumiramo. Ali on je tu s razlogom. On je nešto kao prirodni steroid i daje nam energiju.

Razlika između kave i zelenog čaja u tome je što čaju treba dulje vremena da počne djelovati nego kavi pa ako morate obaviti nešto što zahtijeva energiju i koncentraciju, dobro bi bilo 90 minuta prije toga popiti zeleni čaj.

Zeleni čaj, osobito matcha čaj, sadržava katehin, važan antioksidans čiji su terapeutski učinak potvrdile brojne studije provedene u mnogim zemljama, od Rusije preko Japana do Amerike. Gram suhog čaja sadržava170 mg katehina te je stoga vrlo važna priprema – čaj treba pustiti da odstoji oko 10 do 15 minuta u vodi. Usto, preporučuje se popiti ga svježe napravljenog ili u roku od nekoliko sati jer gubi nutritivne vrijednosti. Ako se pitate koliko šalica popiti za antikancerogeni učinak, preporučene su doze od tri do šest šalica na dan, no pripazite ako ste skloni nesanici i iritabilnosti. Što se tiče odabira čaja, naravno ne mora to biti matcha, možete odabrati bilo koji zeleni čaj, ali ovaj je trenutačno pravi hit. U Japanu je od davnina povezan s dugovječnosti i zdravim životom, a toliko je poseban da rade prave čajne ceremonije s njim. Izuzetno je zdrav jer sadrži mnoštvo vitamina i antioksidansa pa tako pomaže u gotovo svakoj aktivnosti u organizmu. Odličan je za prevenciju raka i drugih težih bolesti, za detoksikaciju organizma te za podizanje raspoloženja, ali i za mršavljenje.

Izvor: dnevno.hr

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*