ISPUNJAVA OBEĆANJE: Satelitske snimke otkrivaju da Kim uništava pogone za nuklearne testove (FOTO)

Sjeverna Koreja započela je s rasklapanjem mjesta na kojem su vršili gotovo sva svoja nuklearna testiranja. Satelitske snimke tako potvrđuju kako će sjevernokorejski vođa Kim Jong-un ispuniti obećanje koje je dao kada je najavio kao će Sjeverna Koreja odustati od nuklearnih testiranja. Ove pozitivne vijesti stižu uoči njegovog sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Snimke od 7. svibnja “prvi su i konačni dokaz kako se počelo s rasklapanjem mjesta testiranja”, stoji na blog stranici 38north koju vodi bivši američki diplomat.

Punggye-ri je mjesto koje se nalazi duboku u planinama na sjeveroistoku zemlje a poznato je kao glavna lokacija svih dosadašnjih sjevernokorejskih testiranja nuklearnog oružja. Kim je, nakon sastanka s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom, najavio zatvaranje mjesta za testiranje tvrdeći kako im ta lokacija zapravo više nije potrebna.

Iako su neki mediji pisali kako postoji mogućnost da se testna lokacija uslijed nekih snažnih testiranja, između ostalog i testiranja hidrogenske bombe snage veće od bombe koja je bačena na Hirošimu, urušili ili uništila, sam Kim te navode odbacuje.

“Imamo dva veća tunela koja su u boljem stanju od tih postojećih”, rekao je Kim. Tijekom svibnja lokacija bi trebala biti potpuno uništena kako bi Kim mogao u potpunosti održati svoje obećanje.

Čelnici dviju susjednih zemalja, trebali su se naći na sastanku danas kako bi razgovarali o daljnjim koracima potrebnim za održanje obećanja denuklearizacije i formalnog završetka korejskog ratovanja, piše The Guardian. No, u međuvremenu je sastanak doveden u pitanje.

Snimke tako pokazuju kako su glavne zgrade uništene a kako je pruga koja povezuje glavni ulaz uklonjena. Iskopavanje novog tunela, čini se zaustavljeno je u ožujku. Zatvaranje mjesta testiranja pozdravili su Washington, Seul i glavni tajnik UN-a.

“Pretpostavljam kako je plan dezinficirati lokaciju i ukloniti bilo kakvu osjetljivu informaciju o stanju sjevernokorejskog razvoja nuklearnog oružja. Tada bi se moglo pozvati novinare i stručnjake, koji bi mogli potvrditi kako je sada to mjesto – mjesto duhova”, napisali su u blogu Jeffrey Lewis i David Schmerler.

Upravo takve izjave te moguće najave stigle su iz korejskog ministarstva vanjskih poslova.

“Razmontiranje mjesta nuklearnog testiranja provodit će se tako da će se eksplozijom uništiti tuneli, čiji će ulazi tako biti potpuno blokirani. Ukloniti će se i svi objekti za promatranje, odjeli za istraživanje i sve ostale strukture na lokaciji”, stoji u izjavi ministarstva koju je objavila korejska glavna medijska agencija.

Velika je to promjena u inače oštrom dijalogu kojeg su tijekom protekle godine razmjenjivali Trump i Kim. Pozitivna promjena dolazi i najavljuje njihov sastanak koji bi se trebao održati 12. lipnja u Singapuru.

SAD od Sjeverne Koreje traži “kompletnu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju”. Skeptici kažu kako i dalje ostaje pitanje hoće li Sjeverna Koreja predati svoj vojni, nuklearni arsenal koji uključuje i moćne raketekoje mogu dosegnuti i SAD.

izvor: (Express/SB)

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*