6 MITOVA U KOJE SIGURNO VERUJETE, A ONI VAS SPREČAVAJU DA POSTANETE MILIONERI: Nikad i ništa od vas neće biti ako nastavite ovako!

Ukoliko ne verujete da ćete postati milioner, najverovatnije ste u pravu. Tako barem kaže Kris Hogan koji je napisao knjigu “Život milionera: Kako su obični ljudi izgradili velika bogastva – i kako da ti uradite sami”. U knjizi, on govori o istraživanju koje je vršeno na preko 10.000 milionera koje je trajalo 7 meseci, kada je i ustanovljeno da postoji mali (ali dovoljan) broj mitova u koje “obični ljudi” veruju, a koji ih samo sprečavaju da svetu pruže svoj maksimum.

1. Milioneri su nasledili svoj novac

Nešto manje od četvrtine ispitanih milionera su nekada nasledili nešto. Među njima, 16 odsto je onih koji su na nasledili 100.000 dolara, a samo tri odsto onih koji su u nasledstvo dobili više od milion dolara.

2. Milioneri su rođeni pod srećnom zvezdom

Baš suprotno. Istraživanje pokazalo je da je većina milionera morala dobro da se pomuči kako bi zaradili novac. Mnogi od njih počeli su od nule, a tri četvrtine ispitanika tvrdi da svako može postati milioner uz disciplinu i naporan rad.

3. Investiraju u rizične poslove

Verovali ili ne, dosta ispitanih milionera je doguralo do sedam cifara na računu zahvaljujući penzionom planu i fondu. Sa druge strane, ima i onih koji idu linijom manjeg otpora pa ulažu u low-cost kompanije i to im donosi pozamašnu zaradu.

“Milioneri znaju da je rizik nešto sa čime se treba suočiti, a ne izbegavati”, navodi se u knjizi.

4. Donose brze i rizične odluke da bi se obogatili preko noći

Hogan je tokom svog istraživanja otkrio da je milionerima trebalo više od decenije da se obogate. Samo pet odsto njih je to učinilo za manje od deset godina, dok je skoro polovina postala ultra bogata tek posle 50. godine.

Zavidan broj milionera koje je Hogan intervjuisao nisu išli u privatnu školu, više od polovine njih je maturiralo u državnim školama, a tek 10 odsto njih nikada nisu završili fakultet. Ono što prema Hoganovim rečima pravi razliku je uključenost u različite školske akcije. Potencijalni milioneri u ranijem uzrastu pokazuju interesovanje na praksi u školama. To je vožnja koja će vas vrlo brzo dovesti do finansijske nezavisnosti.

6. Imaju ogromne plate

Oko 33 odsto ispitanika nikada nisu zaradili više od 100.000 dolara u jednoj godini. Negde oko 31 odsto njih je prosečno zarađivalo oko sto hiljada.

“Plata igra veliku ulogu u izgradnji bogatstva, ali ne i glavnu. Milioneri znaju da ono što zaradiš nije ni približno važno kao – na šta potrošiš”, napisao je Hogan u knjizi.

Bez obzira na visinu plate, uvek biste trebali da ostavljate oko 20 odsto svojih mesečnih primanja na bankovnom računu.

Kurir.rs/BusinessInsiderKomentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*