loading...

Umiruća čimpanza je dobila neočekivan posjet, njena reakcija bi vas mogla rasplakati

loading...

Video čimpanze Mame (59) i njenog susreta sa starim prijateljem istovremeno će vam popraviti dan i izmamiti suze na oči.

loading...

Naime, Mama je bila jako bolesna i nije htjela jesti. Umiruću majmunicu je posjetio profesor Jan van Hooff koji ju je upoznao još davne 1972. godine u jednom holandskom zoološkom vrtu.

loading...

Mama, koja je sve vrijeme skučeno ležala, odmah je prepoznala profesora i počela se ponašati mnogo drugačije, pokazujući očiglednu sreću zbog susreta, a profesora je dodirivala po glavi te je izgledalo kao da se smije. Nažalost, preminula je kratko nakon ponovnog susreta s profesorom van Hoofom. N

eki psiholozi koji su proučavali ponašanje čimpanzi zaključili su kako za umirućima žale upravo na isti način kao i ljudi. Primati se i dalje koriste za laboratorijske eksperimente i testiranja medicinskih i ne-medicinskih supstanci.

Oko 65.000 primata godišnje doživi laboratorijsku sudbinu u SAD-u. U Evropi su brojke mnogo niže – godišnje se laboratorijski “obradi” oko 7.000 ovih emotivnih životinja.

Izvor: http://avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*